Leef Je Droom! PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
zondag, 28 september 2008 11:16

De natte Hiswa is alweer even geleden afgesloten. Het evenement in Seaport Marina IJmuiden is dit jaar groter geweest dan ooit. Een jubileum jaar. Met meer boten en meer stands. Ik heb er weinig van gezien en toch ben ik er wel geweest. Deze keer heb ik een dag geholpen met aandacht te vestigen op een goed doel.  Een dag promoten van de stichting Leef Je Droom. Een dag mensen aanspreken. Uitleggen wat de stichting doet. Eigenlijk gewoon kort en goed proberen om geld los te peuteren. Geen makkelijke opgave! Wel de moeite waard!

 

Olaf Oosterman had een droom. Net zo'n droom als wij. Een wereldreis maken op eigen kiel. Helaas kwam er een flinke kink in de kabel. Olaf heeft de ziekte van Marfan. Een bindweefsels aandoening welke zich bij hem vooral uit in hart en vaten. Inmiddels is bij hem de aorta voor het overgrote deel vervangen door kunststof. Door deze ziekte blijkt zijn droom niet haalbaar. Het brengt te veel risico's met zich mee. De bouw van een eigen aangepast zeiljacht is al van start gegaan en hij buigt zijn droom om.

Een nieuwe droom. Een nieuw doel. Stichting Leef Je Droom wordt opgericht en beoogt: het zeilen van meerdaagse wedstrijd- of prestatietochten met jongeren met een levensbeperkende ziekte. Met als doel om deze jongeren uit hun wereld van alledag te halen en ze te motiveren hun grenzen te verkennen en te verleggen. Door de jongeren geloof in eigen kunnen mee te geven, raken ze gemotiveerd om iets te bereiken in het leven. Leef Je Droom maakt jongeren vertrouwd met alle facetten van het (zee)zeilen. Dat vereist doorzettingsvermogen, samenwerking en verantwoordelijkheid.

Jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar komen in een andere levensfase terecht, waarbij ze in veel gevallen geconfronteerd worden met de harde wereld buiten de bescherming van het gezin. Aan jongeren met een levensbeperkende hart- en vaatafwijking is vaak aan de buitenkant niet te zien dat ze ziek zijn. Zij ondervinden onbegrip van de buitenwereld. Om deze jongeren weerbaar te maken en om ze te motiveren over hun eigen horizon te kijken, neemt Leef Je Droom ze mee op een meerdaagse zeilwedstrijd of prestatietocht op zee. Een zeilboot is een kleine maatschappij op zich. De jongeren kunnen zich er niet aan onttrekken op een meerdaagse tocht. Ze moeten hun krachten verdelen en als team samenwerken. Ze leren daardoor waar hun krachten en hun mogelijkheden liggen en hun onmogelijkheden te overwinnen.

In 2007 hebben Olaf en een aantal jongeren met de ziekte van Marfan deelgenomen aan de wedstrijd Scheveningen - Cork (Ierland). Een pittige tocht waarbij meerdere schepen zijn afgehaakt. Het Leef Je Droom team heeft doorgezet en is gefinisht. Voor, tijdens en na de tocht zijn de jongeren geïnterviewd. Hiervan is een indringende dvd verschenen. Een prachtig verhaal over wat deze uitdaging voor de jongeren heeft betekend. De dvd is te koop voor 15 euro. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de stichting.

Naast de dvd is er een boek verschenen met zeilreisverhalen geschreven door bekende Nederlanders die hun droom al hebben waargemaakt. Bijdragen van o.a. Henk de Velde, Henk Bezemer en vele anderen. Het voorwoord is van Olaf zelf. Voor 10 euro sponsor je de stichting en hebt zelf een leuk boek om te lezen en bij weg te dromen.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de laatste loodjes van het bouwen van een aangepast zeiljacht. De aanpassingen bestaan uit bijvoorbeeld extra stahoogte in het schip, gebruik van elektrische lieren en meer zaken die het voor de jongeren makkelijker maakt om hun krachten goed te verdelen. Hulp bij deze klus is altijd welkom.

Tijdens de natte Hiswa zijn er door enkele kunstenaars belangeloos grote harten beschilderd. Deze zijn tentoongesteld over het expositieterrein heen. Tezamen met enkele andere kunstwerken worden deze in november geveild. Uiteraard is de opbrengst geheel voor dit goede doel.

Ik heb een dag lang samen met andere vrijwilligers mijn best gedaan de aandacht op Leef Je Droom te vestigen. Een vermoeiende maar bijzondere dag. Het is mooi om iets te kunnen doen voor een goed doel. Collecteren vind ik persoonlijk geen makkelijke klus. Ik werk liever hard mee aan het afbouwen van het aangepaste jacht. Eerder dit jaar heb ik dat al enige weken een dag per week mogen doen. Ik hoop er zeer binnenkort weer mee verder te gaan. Leuk om te doen. Leerzaam en de moeite meer dan waard!

Meer weten? Neem een kijkje op de vernieuwde website (nog hier en daar wat under construction)

www.leefjedroom.com

Laatst aangepast op zondag, 28 september 2008 11:18
 
De laatste tweets van de Markiezin: