Home Het logboek Landactiviteiten Cursus (B)Logboeken voor zeilers
 
Cursus (B)Logboeken voor zeilers PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
maandag, 03 mei 2010 01:00

In februari en maart hebben we op drie zondagmiddagen een cursus aan zeilers van de NVvT gegeven. De eerste beginselen van een blog opzetten en bijhouden. We geven introductieworkshops van 1½ uur, waarbij we op de mogelijkheden van bloggen ingaan. Daaruit is het idee gekomen om er een volwaardige cursus van te maken. Hierin werken we één van de vele opties voor bloggen uit.

blog-column1Het is de eerste maal dat we de cursus geven en dat maakt het best spannend. Van tevoren maakt Henk voor alle deelnemers (of deelnemende (echt)paren) een blog aan. Het is zonde van de tijd om een middag te worstelen met het aanmaken van accounts en blogs. In de les wordt een overzicht gegeven van de verschillende blogmethodes en uitgelegd waarom we hier kiezen voor een weblog van Blogger. Eén van de overwegingen is de integratie met Picasa voor het bewerken en opslaan van foto's. Een blog met alleen tekst wordt al snel saai gevonden en een goede integratie met beeldmateriaal is daarom handig.

Les 1 wordt gevuld met een verhaal over de achtergrond van bloggen en een verhaal over schrijven voor het blog. In de praktijk wordt geoefend met de basisbeginselen van Blogger. Werken met de instellingen, de kleuren die je zelf kan kiezen, eerste berichten aanmaken en het maken en gebruiken van pagina's.

Les 2 gaat over beeldbewerking en gebruik. Henk vertelt uitgebreid over kleuren, weergave van kleuren op beeldschermen, het hoe en waarom van bewerken van foto's voordat je ze in een blog gebruikt. In de praktijk wordt geoefend met Picasa voor op de laptop en Picasa voor het online webalbum. De eerste foto's worden in de blogberichten geplaatst. Het is weer een gezellige chaos tijdens het practicum. Als extraatje geeft een deelnemende fotograaf, Kees Tabak, een korte presentatie over fotobewerking gezien vanuit een professional.blog-column2

Les 3 knoopt de losse eindjes aan elkaar. Er wordt ingegaan op verzoeken vanuit de deelnemers en dieper ingegaan op de keuze van een template voor de lay-out. Voor zeilers is het vaak belangrijk om hun route te kunnen weergeven. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. Henk laat zien hoe met Google Maps een routekaart is te integreren. Het kost even moeite, maar dan heb je ook wat. Belangrijk is wel dat de blogger geregeld de kaart bijwerkt. Maar dat geldt voor het hele blog. Alles staat of valt met de energie die er in gestoken wordt. Zonder content geen levendig blog!

De cursus is een succes. We krijgen een goede evaluatie en hebben zelf ook het gevoel dat we de deelnemers met meer kennis naar huis sturen. Tussen de lessen door is er huiswerk, maar het kost nog weleens moeite om daar tijd voor vrij te maken. De syllabus die we schrijven is een goed naslagwerk. We hopen dat de blogs langzamerhand gevuld worden met mooie verhalen en dito foto's.

blog-column3blog-column4

 

blog-column5

Laatst aangepast op vrijdag, 28 mei 2010 11:24
 
De laatste tweets van de Markiezin: