Home Het logboek Bootonderhoud Markiezin de wal op :-(
 
Markiezin de wal op :-( PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
dinsdag, 10 oktober 2006 01:00

Het vaarseizoen is voor ons al weer over. Het is als een speer voorbij gegaan. 28 September is de Markiezin de wal op gegaan. Een laatste stuk varen, wat meteen weer heerlijk aanvoelt en naar meer smaakt.

Door mijn oefening bij o.a. zeemancipatie durf ik het nu aan om zelf het roer te nemen van de Markiezin en ook alle manoeuvres te doen. Mijn eerste ervaring met het sluiswerk vanachter het roer. Het gaat nog goed ook! Aanleggen in IJmuiden aan de brandstofsteiger duurt ff en is nogal heen en weer gesukkel, maar het lukt me wél! En lachend (al zweet ik af en toe peentjes). Heb nog een en ander te leren, maar er zit vooruitgang in.

De kraan is nog bezet. We zijn een beetje vroeg. Voorbereidingen treffen om de mast los te halen. Die gaat eraf hebben we op het laatste moment besloten. Een heel gedoe, maar met het oog op eventueel in het voorjaar de hal in een goeie beslissing. Kunnen we gelijk alles goed controleren. Is geen overbodige luxe.

We krijgen gelukkig hulp bij het demonteren en ontmasten van de Markiezin. Ervaren en zeer doortastende hulp. Als blijkt dat iemand de mast in moet om de hijsband aan te brengen is Kors al boven voor we er erg in hebben. We hebben geen idee hoe dit alles werkt. We voelen ons groentjes.

     

Mast eraf, Markiezin in de touwen en het water uit.

En dan staat ze aan de kant op de bok. Een ladder van zo'n vier meter is net hoog genoeg om boven te komen. We kunnen ons gaan afreageren op het vele kluswerk.  Te beginnen met het verder demonteren van de mast. Alle verstaging eraf en mee naar huis. Allemachtig wat hebben die dingen veel splitpennen en wat zitten die krengen op de meest onmogelijke plaatsen!

Het kost heel wat zweetdruppels (vooral Henk). Aan boord verwijder ik het nodige aan schoten, lijnen, fenders enzovoorts. En heleboel zooi gaat mee naar huis om daar de woonkamer, de logeerkamer, de overloop verlopig te blokkeren. Alles in het teken van de boot!

We redden het ook nog om de romp te ontkalken. Ze ziet er gelijk een stuk glanzender uit. Zodra het weer het toelaat kan ik aan de slag met poetsen, polijsten en mogelijk schilderen (van de striping). Het onderwaterschip staat te lonken om ontkokkelt te worden en liefst ook helemaal kaalgehaald van de vele lagen antifouling in allerlei kleuren (rood, groen, blauw en zwart). Dan wordt het ineens een wel erg groot schip! Nu is de motivatie nog groot. Benieuwd wanneer dat over is. Ik zal het hier melden!

Meer foto's staan in het fotoboek 2006

Laatst aangepast op zondag, 20 april 2008 19:16
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief bootonderhoud