Home Het logboek Bootonderhoud Droge mijlen maken
 
Droge mijlen maken PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
dinsdag, 04 mei 2010 01:00

Waar de meeste bootbezitters Pasen als streefdatum hebben om te water te gaan, gaan wij juist dan de Markiezin op de wal zetten. Na 2 jaar wordt het hoog tijd om het onderwaterschip te inspecteren en de romp eens goed te poetsen. Deze keer gaat de mast eraf. De verstaging is origineel (uit 1986) en met onze plannen is het verstandig om deze nu te vervangen. De eerste poging om de boot te hijsen blazen we af. Windkracht 7 รก 8 is een tikkie teveel. Vinden de havenmeesters gelukkig ook.

klus-column1Witte zaterdag is wat rustiger qua wind en gaat het feest beginnen. Die mast eraf vind ik bepaald geen feest. Zwaar, log, onhandelbaar ding! In mijn plaats gezorgd voor een goede hulp in de persoon van Kors. Die mannen kunnen het prima en ik kijk met een schuin oog en bibbers toe. Mijn werk begint zodra de boot boven de grond hangt. Afspuiten. Het onderwaterschip zit vol met zeepokken en dat is een forse tegenvaller. De heftige anti-fouling is kennelijk niet heftig genoeg. Spuiten, schrapen, spuiten en nog is het niet weg. Eerst maar opbokken en morgen is er weer een dag!

Het kost 2 dagen om de pokken te verwijderen door krabben en schuren. (Dank Roland voor je aandeel hierin!) En dan moet je geen wedstrijdallures hebben, want daarvoor is het zeker niet glad genoeg. De moed is mij al aardig in de schoenen gezakt. Van tevoren denk ik "Leuk! Ga even lekker het schip oppoetsen." Eenmaal aan wal is de Markiezin toch weer groter en de hoeveelheid werk veel meer dan geschat. Maar dan gaat het weer meewerken. Zonnetje erbij, lekker temperatuurtje, steiger geregeld en ik kan in eigen tempo mijn rondes gaan maken. Ronde romp- en bodemreiniger. Ronde Action wonderspons en afspoelen. Ronde cleaner met wax. Ronde teflon wax, gevolgd door nog een ronde teflon wax. Het is een ware sportschool. Trap op om binnen werkkleding aan te trekken en wat spullen te pakken. Trap af om het werk te beginnen. Met emmertje naar kraan lopen, vullen met water en weer de 100 meter terug. Steiger op, poetsen, steiger af, verplaatsen, steiger op, poetsen, steiger af, verplaatsen, et cetera. En dan noem ik nog niet al de keren dat ik de trap weer op moet omdat je altijd iets vergeet en met de steiger idem dito. 5 rondes, 12 steiger posities is in elk geval 60 keer op en af. Maak er maar 100 van. Minstens! En dat is alleen de steiger. Ik krijg er bijna conditie van.

klus-column2Na de romp volgt het afwerken van het onderwaterschip. Ook deze een keer met romp- en bodemreiniger en afspoelen zodat de nieuwe anti-fouling erop kan. Twee lagen in de hoop dat de zeepokken zich dan niet hechten. De streep net boven water moet nu nog gepoetst en in de wax. Gelukkig word ik nu op een steiger rondgetrokken door Henk. Gaat een stuk sneller.

Ons Markiezinnetje staat er weer glanzend op. Het wachten is op een nieuwe boegschroef. De mast is een hoofdstuk apart. Dat gaat iets langer duren. Half mei weer zeilen? Laten we het hopen!
Laatst aangepast op vrijdag, 28 mei 2010 11:23
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief bootonderhoud