Home Het logboek Overdenkingen Brandjes Blussen, maar met welke Blusser?
 
Brandjes Blussen, maar met welke Blusser? PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Henk Rijneveld   
vrijdag, 25 april 2008 17:27

Het stond op de actielijst: brandblussers vernieuwen! Met een aankoopdatum rond 1993 zijn de 8 (of 9) Markiezin brandblussers aan vervanging toe. Maar welke blusser? Bijna was het gammakarretje volgestouwd met Firexen toen er een workshop brandblussen bij de Toerzeilers werd gehouden. Weliswaar in Oldenzaal (slechts een kleine 200 km vanaf Haarlem) maar ach, wie de wereld rond wil maalt daar niet om.

Dus reden we onlangs op een zaterdagochtend naar Velco te Oldenzaal. Na een kleine twee uur arriveerden we en lieten de koffie goed smaken. Er volgde een ronduit perfecte presentatie toegespitst op plezierjachten waar alles uit de doeken werd gedaan. Wat we er met name leerden was dat je jezelf vooral de vraag moet stellen: wat vind ik belangrijk? Is het erg dat het schip wat bepoederd is maar niet meer brand, of dat er met het 'schone' CO2 is geblust en dat de brand niet meer onder controle is? Midden op de Atlantische oceaan? Behalve de presentatie was er ook nog een activiteit om je 'wakker' te houden, maar die ga ik lekker niet verklappen.

Op basis van deze gewetensvragen kwamen leuke discussies los waarbij zich bij ons al een beetje een beeld begon te vormen. Aan de andere kant wilden we behalve verhalen natuurlijk ook een stukje praktijk meemaken!

Daar kregen we na de lunch ruim voldoende gelegenheid voor. 's Ochtends tijdens de autorit dachten we dat we per persoon een keertje konden proberen hoe het voelde om met een brandblusser rond te lopen, maar dat was een misvatting! We begonnen met een oliebrand simulatie waarbij eenieder een CO2 blusser kon leegspuiten. Zag er redelijk heftig uit en was wennen. Daarna konden we een schuimblusser op dezelfde brand uitproberen. Wat een deceptie! Iedere scheepskeurder beweert dat je schuim moet hebben ivm gevolgschade, maar of ik daar mijn leven aan wil wagen?

Tenslotte hebben we met poeder geblust. Dat gebeurde in een apart hok ivm de troep en de mist die het veroorzaakte. Ik moet eerlijk zeggen: troep een 7, brandblussen een 10+. Ook hier zat weer een aardigheidje bij, en ook dat ga ik niet verklappen. Na nog een oefening om een in brand staande pop te blussen gingen we enigzins afgedraaid naar huis. Tijdens de terugreis voelden we overal het bluspoeder kriebelen...

 

Tja, en wat wordt nu onze keuze? We hebben besloten om te gaan voor bluspoeder. Als er brand uitbreekt en er is in een afstand van tig mijlen niemand in de buurt wil je maar een ding, en dat is de brand blussen! Daar speelt ook een (secundair) financieel aspect mee. Deze blussers zijn de helft of minder in prijs dan de andere blussers, maar blussen 3x zoveel. Eerlijkheidshalve ga ik ervan uit ze NOOIT nodig te hebben. En aangezien je ze om de vijf jaar of zo zou moeten willen vervangen als plezierzeiler levert dat een aanzienlijke kostenbesparing op. Win Win dus!

Oh ja, mocht er een waxinelichtje in brand vliegen ga ik toch eerste met een ander middeltje aan de gang. Die troep he, en die kriebel...

 

Laatst aangepast op maandag, 30 mei 2011 13:19
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief overdenkingen