Home Het logboek Zeiltochten De eerste ervaringen samen met de Markiezin -2-
 
De eerste ervaringen samen met de Markiezin -2- PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
maandag, 26 juni 2006 01:00

En dan staan we er met z'n tweetjes voor. De eerste trip gaat naar IJmuiden om Bertus eens een goeie onderhoudsbeurt te laten geven. Dat is wel nodig. Het weinige koelwater wordt veroorzaakt door een verkruimelde impeller in de koelwaterafvoerslang. Na vier uur loopt Bertus weer als een zonnetje. Erg prettig!

We doen een paar dagen wat klusjes. Zorgen voor een nieuwe startaccu voor Brutus (de generator) die nog niet werkt en vinden het dan wel welletjes. Tijd om weer op pad te gaan. Onder zeil met de Markiezin! Terug naar Pampushaven voor een flink waterfestijn om haar eens op te frissen aan dek en de romp.

Met windstilte en dreigend slecht weer (wat erg meevalt) via Enkhuizen naar Stavoren. We bomen de genua nu samen uit, maar na een uurtje en nauwelijks vooruitgang besluiten we dat we het echte langdurig zeilen uitstellen tot we vertrokken zijn. Nu hebben we plekken genoeg om diesel te tanken. Bertus doet het werk naar Stavoren samen met Willem. Wat is dat zeilen toch lekker rustig!

Van Stavoren naar Oudeschild is te hoog gegrepen. Het is zeilpakken weer en in vol ornaat met reddingsvest voelen we ons geweldig stoer. Fors windje tegen en flink kruisen zodat we bij Makkum vinden dat we genoeg oefening hebben gehad. Dag erna kunnen we nog steeds naar Oudeschild. Het Wad op!

Oudeschild in het weekend is een belevenis. Druk met allemaal Bavjes (boten van het biermerk). We huren fietsen en zien een mooi deel van Texel. Na het weekend wordt het tijd voor onze Noordzee-doop. Het tij is ongunstig. 's Nachts weg of laat in de middag. We maken er een tussenoplossing van. Om zes uur 's morgens vertrekken. Onweer, regen, lage en hoge golven. Bertus doet zijn best weer. Zeeziekte is er niet bij. Wél gezeten in de kuip in de wind slapen! Meebewegend op de inmiddels best flinke golven. De zeeziektepillen maken duf en slaperig en het brommen van Bertus is vermoeiend en doet dommelen. Zicht is slecht en zo kunnen we ons met enige fantasie al zien zeilen op de grote oceanen met nergens land in het zicht. We zijn benieuwd! Het duurt nog even al nemen onze plannen steeds concretere vormen aan.

Terug in Nauerna na een soort van rondje NoordHolland. Beetje klussen, beetje dingen regelen en ik krijg een dagje les van Kors in manoeuvreren op de motor. Ik moet uiteindelijk ook de Markiezin veilig in boxen kunnen afmeren, door sluizen loodsen, langszij aan steigers leggen etc. Ik vind het spannend, best lastig, maar ik schijn het toch best een beetje te leren! Nu goed gaan oefenen!

We maken plannen om nog weer op weg te gaan. Richting Zeeland en België. De zee weer op!

Als de eerste wat langdurigere regen valt blijken er toch luiken te lekken. Het stond al in het keuringsrapport. Toch hoop dat het mee zou vallen. Maar ach, ze is al 20 en de laatste jaren wat beperkt onderhouden. De komende tijd zullen we veel bezig zijn met het in top conditie brengen van onze prachtige, statige, krakende dame.

Laatst aangepast op zondag, 20 april 2008 19:15
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten