Home Het logboek Zeiltochten Met de Franse slag..........
 
Met de Franse slag.......... PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
vrijdag, 02 maart 2007 01:00

"Wat is er nou zo bijzonder aan een ontmast zeilschip op zee in januari?"

Vertaal deze vraag in het Frans en stel het aan de douane daar! Je kan ook een poging wagen bij de Nederlandse kustwacht en marechaussee. Zij zouden een antwoord moeten kunnen geven.

Op zondagmorgen lopen we Boulogne binnen om een bemanningslid af te zetten. De tocht duurt wat langer dan verwacht en plichten roepen. Het even aanleggen aan een vissersteiger levert ons de zoveelste controle van de douane op! Binnen tien minuten staan er zes man sterk aan boord, gewapend en al. Die Fransen hebben blijkbaar niks te doen. Logisch op een zondagmorgen in koud januari om negen uur. Als er dan een bootje binnenkomt ga je meteen op de koffie. Eén van de mannen doet de controle van de paspoorten en staat buiten gehoorafstand op de punt via de portofoon te oreren. Buiten gehoorafstand is belangrijk, want het zou toch zomaar kunnen dat we toch wat frans verstaan. Binnen zijn vijf man bezig om kasten, banken enzovoorts te controleren. Ze vinden toch weer hele andere deurtjes dan hun collega's enige dagen eerder op volle zee. Zo vinden zij een kluis waarvan wij het bestaan niet kennen. Ding blijkt nog nooit open geweest te zijn. Gelukkig wordt de gebruiksaanwijzing met de fabriekscode gevonden zodat de kluis open kan en....hoe wonderlijk.....leeg! Jammer mannen. Deze keer toch een betrouwbare Nederlandse boot!

We mogen verder na ruim een uur. Nog geen kwartier later, we zijn amper de haven uit, vliegt er een helikopter over die ons ook aan een grondige inspectie onderwerpt. Zeer laag boven de boot een aantal rondjes draaien. Ik zwaai nog vriendelijk, maar een groet kan er niet af. Waarschijnlijk zwaaide ik niet op zijn Frans.

Deze twee controles zijn vooraf gegaan door nog een stuk of drie. Een zeer logische controle is degene die is uitgevoerd terwijl de Dame nog op het dockship stond. Dan wordt elk aanwezig schip gecontroleerd. Daarbij is ook gebruik gemaakt van drugshonden. Mag je toch aannemen dat de boot clean bevonden is!

Op dag twee worden we opgeroepen op kanaal 16. Nergens een schip te bekennen dus waarschijnlijk een walstation. Op zoek naar "a sailboat without mast and a white hull". Er is een mastloze catamaran gepasseerd, maar die zal wel niet gezocht worden. We melden en beantwoorden wat vragen. Prima, niks mis mee.

Dag later bij Cherbourgh in de buurt, vroeg in de avond een patrouille schip! Rubberbootje wordt neergelaten en even later komen er drie douanemannen aan boord. Erg veel ervaring met op open zee overstappen lijken ze niet te hebben. Ze vallen nog net niet in het water.

Lading vragen beantwoorden, paspoortcontroles en uiteraard inspectie van zoveel mogelijk kasten, luiken, banken enzovoorts. Vrij willekeurig. Bij deze controle wordt gebruik gemaakt van een chemisch testgeval om te kijken of er drugs aan boord is. Merkwaardig genoeg wijst deze test uit dat er cannabis aan boord gerookt is. We know nothing! Dat zegt natuurlijk iedereen! Wij hebben werkelijk geen idee en die honden hadden niks geroken...... Zo'n test kan op iets anders reageren misschien. We weten het niet. We kruipen door het oog van de naald. We hoeven niet naar een Franse haven om de boot volledig uit elkaar te laten halen door de douanejongens. Na vijf kwartier verlaten de mannen de Dame weer op stuntelige wijze (aan een noodmast kun je niet hangen!!!).

Eenmaal de Franse terretoriale wateren uit maken we een rondedansje. De belgen laten zich niet zien. En dan komen we bij IJmuiden in de buurt. Patrouille schip 'Zeearend'! Zoeklicht gaat aan. Goh...een mastloze zeilboot....wat interessant! Gesprekje via de marifoon en met een "prettige avond" varen we rustig door naar de sluis. Alwaar we vriendelijk worden verzocht na de sluis even af te meren voor....jawel, een controle! We hebben geluk, want de douane is die avond ziek en de marechaussee mag slechts de paspoorten controleren. De vriendelijk dame en heer blijken gebeld door de Zeearend of zij ons even in IJmuiden aan de kant willen halen voor controle. Zij hadden zelf wel plenty douane aan boord, maar die jongens zaten vast net aan een verse pot koffie en dan wil je niet de koude nacht in op een klein rubberbootje......

Onze schipper vaart al jaren en is een keer of twee gecontroleerd. Nu tijdens een tochtje van een dag of negen maar liefst zeven controles! Heb ik nog steeds de vraag:

"Wat is er nou zo bijzonder aan een ontmast zeilschip op zee in januari?"

Laatst aangepast op zondag, 20 april 2008 19:18
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten