Home Het logboek Zeiltochten Najaarstochtjes en publiciteit
 
Najaarstochtjes en publiciteit PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
vrijdag, 02 november 2007 01:00

Inmiddels is het november, is het grijs, grauw en niet erg opwekkend weer. Griep heerst overal en ook in dit huis. Van de prachtige nazomer is niet zo heel veel meer gekomen. Alhoewel….

Eerste weekend van oktober. Stralend weer. We gooien los op vrijdagmiddag en tuffen op ons gemak over het Noordzeekanaal, de Oranjesluizen en de Schellingwouderbrug door. Onder een strak blauwe lucht zonder wind naar ons favoriete ankerstekkie Pampushaven! Dit is pas de tweede keer op het zuidelijk IJsselmeer dit seizoen. We zijn de enige en genieten van het najaarszonnetje, het dobberen en het niks doen.

Op zaterdag staat er een perfect windje en is de lucht nog steeds blauw. Zo hebben we ons het zeilen voorgesteld. Zo dachten wij het de hele zomer te hebben. Ach, dan hadden we een stuk minder geleerd en nu kunnen we er extra van genieten. We zeilen naar Hoorn. Omdat Mina nu kan sturen kunnen wij ons bezighouden met zeiltrim. Een kunst die ik nog moet leren. Bij Hoorn gaan we een uurtje voor anker en zeilen weer terug naar Pampushaven. Daar zijn nu nog een paar geluksvogels aan het genieten van deze plek. Jammer voor ons. We liggen graag alleen te dobberen (al is er plaats genoeg).

Zondag is het windstil en genieten we daarom extra lang van het zonnetje, het dobberen en het niks doen. Bijna té lang. Het is nog haasten om de brug van Nauerna te halen.

Laatste weekend van Oktober denken we wat te verlengen met twee dagen en zo een minivakantietocht te maken. Niet met de Markiezin deze keer. Na anderhalf jaar in een verkoophaven in Zwartsluis te hebben gedobberd besluiten we de Mq terug te halen. Nog niet verkocht en hard toe aan onderhoud. We zien dit maar als een uitdaging, want bij de pakken neer gaan zitten heeft geen zin. We hebben het altijd heerlijk gevonden om te varen met de Mq en een lekkere najaarstocht is plezierig!

Het weer is grauw, grijs en koud. Maar hé….. het is droog! We merken al gauw dat onderhoud hard nodig is. Een van de motoren loopt niet op water. Hoe merkwaardig! Veel werk aan de winkel voor Henk om te zorgen dat we kunnen varen. We verlaten Zwartsluis in de vroege ochtend van vrijdag. Het is koud, maar mooi met laaghangende mist over de weilanden naast het watertje. De zon laat zich niet zien en we laten het ankeren bij het IJsseloog dan ook maar voor wat het is. We gaan de randmeren op. Lunchstop in Elburg en overnachting op Pierland. Een onbewoond eilandje in het Veluwemeer. Met een enorme hoeveelheid afmeerruimte wat ons tot de conclusie brengt dat het hier zomers waanzinnig druk zal zijn. Nu ligt de Mq eenzaam en alleen in alle rust en beschutting.

De volgende dag is het nog net een tikkie grauwer en grijzer. Bovendien trekt de wind aan en zijn de voorspellingen niet zo heel geweldig. Eenmaal onderweg besluiten we in één ruk door te varen naar Nauerna. We hebben het wel gezien met deze tocht. Motorboot varen is toch leuker als de zon schijnt!

In Nauerna blijkt onze buurman net vertrokken naar zijn winterstalling (nou ja, de winterstalling van zijn boot) en we kunnen de Mq naast de Markiezin leggen. Erg handig bij het klussen de komende maanden. En zo dobberen de Markies en de Markiezin gezellig samen de winter door.

En dan allerlei publiciteit!

Aan het begin van onze vakantie zijn we in Scheveningen geinterviewd door een redactrice van de Waterkampioen. Met enige vertraging is het artikel over overstappers uiteindelijk geplaatst. Een pagina voor ons verhaal! Best leuk geworden ook. Vonden we de headline eerst nog wat overdreven, na onze tocht met de Mq weten we dat het waar is. We worden kriegel van de sluizen en de kleine watertjes! Onze keuze om over te stappen is dus heel goed geweest. (de pagina met ons verhaal is onder aan dit log te vinden)

Het ankeren in Pampushaven inspireerde mij enige jaren geleden tot een column. Een klein beetje aangepast en met een mooie foto is deze overpeinzing ingezonden naar Zilt. Dit is een online zeilmagazine welke elke twee weken verschijnt. Gratis en voor niets! Mijn sfeertekening is geplaatst in nummer 15. Terug te vinden op www.ziltmagazine.nl

 

 

Laatst aangepast op zondag, 20 april 2008 19:19
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten