Home Het logboek Zeiltochten Markiezin als moederschip cq kantineboot
 
Markiezin als moederschip cq kantineboot PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
vrijdag, 18 april 2008 17:02

Het weekend van 12 en 13 april staat in het teken van de open dagen van zeezeilschool het Wijde Water. De Markiezin doet dienst als moederschip. Een duur woord voor kantineboot zoals sommige onze statige dame benoemen. Wij varen op vrijdag naar IJmuiden. Het zonnetje schijnt en voor een eerste tochtje in dit jaar is het heerlijk. Het lijkt er eindelijk op dat de lente komt. Al is het maar voor dit weekend.

In de avond arriveren de andere boten. De Fulmarus, de Solution Too, de Gannet en de Bohemian. De laatste vaart niet met gasten, maar schipper Ton is instructeur voor de zeilschool. Er is lichte paniek in de tent. Een bakstag (wordt tzt uitgelegd voor de niet zeilers in een soort woordenboek op de site) van de Solution Too is aan het stuk gaan. Er moet iemand de mast in om de bovenkant van de bakstag te controleren. Kors is eigenaar en wil zelf weten hoe het er boven uitziet en wordt de mast in gehezen. Boven is er niets aan de hand met de staaldraad. Om een betrouwbare bakstag te hebben moet het slechte stuk eraf. Dan moet er een nieuwe terminal aangewalst. En dit alles voor de gasten om tien uur zaterdagochtend arriveren. Dat wordt 's morgens zo vroeg mogelijk bij de watersportwinkel voor de deur liggen. Nu komen we even met z'n allen bij elkaar op de Markiezin om de gang van zaken door te spreken. En een borrel drinken natuurlijk.

'sMorgens ontbijten op de Gannet en dan aan de slag. De haven wordt voorzien van vele vlaggen en routebordjes naar de steiger. De voorraden die ruim zijn ingekocht worden overgebracht naar de Markiezin. Koffie en thee zetten. Folders zichtbaar plaatsen. Het fotolab inrichten. We gaan van elke groep een foto maken als iedereen een reddingsvest aan heeft. Deze foto krijgen de deelnemers aan het eind van de rit mee. Henk maakt de foto en ik ga onmiddelijk afdrukken met een logo erop. Zaterdagochtend verloopt alles nog wat hectisch. Ik sta een uur bij de receptie om de boten in te schrijven. Kors heeft een wals opgehaald en in allerijl wordt de bakstag gerepareerd. Er arriveren al gasten. Alles komt een beetje tegelijk. En de laptop hangt zich een aantal keren op door PSP. Oef wat een gestress!

Alles komt goed! Hulptroepen arriveren. De schippers maken hun boten klaar. Paul op de Gannet, Ton op de Fulmarus en Leo op de Solution Too. Co-schippers op de Fulmarus en Gannet zijn Ricco en Margit. Het basisteam bestaat al gauw uit Kors, Roland, Saskia en wijzelf. Tijdens het ophangen van de vlaggen miezert het. Zodra de eerste deelnemers arriveren breekt de lucht open en is er gauw een zonnetje om een extra feestelijk tintje te geven. De wind is deze zaterdag pittig. Op zee aardig in de richting van windkracht 6. Er worden minicursussen gevaren van twee uur. Er is geen specifiek doel. Daarom kan er voor het zeilen een prettige invalshoek van de wind worden gekozen. Ik neem aan dat er vooral halve wind wordt gevaren. Een aanname omdat ik meestal in de kajuit van de Markiezin bezig ben. Dan krijg je heel weinig mee van het reilen en zeilen van de boten. Ik zie de gasten komen en hou de lijst met ingeschrevenen bij. Soms maak ik even een praatje. De boten vertrekken met een tussenpauze van een half uur. Zodra de eerste weg is begint het fotolab te draaien. En dat kost in het begin wat zweten. We doen dit met z'n allen voor het eerst en zijn nog bezig met het uitvinden van het wiel. Zijn alle boten weg dan is er een moment van rust. Even de kantine op orde brengen. Is er genoeg koffie? Is er genoeg thee? Nieuwe doos stroopwafels nodig? Laten we maar vast soep gaan warm maken, want de schippers hebben slechts een half uur pauze. Het houdt ons goed bezig.

In de loop van de dag merk je dat alles soepeler gaat draaien. Bij het vertrek staat de fotograaf klaar en bij terugkomst de prijsuitreikingbox. Deze is gevuld met pennen en lipbalsems met zeilschoollogo en de foto. Kors springt aan boord en houdt zijn praatje over de mogelijkheden bij het Wijde Water. De foto is een regelrechte hit! Het kost even moeite, maar dan heb je ook wat. Alle deelnemers komen erg enthousiast terug. Er zijn niet veel zeezieken en dat met deze wind en golfslag. Vind ik persoonlijk een hele prestatie. Wat ook erg opvalt is dat iedereen die heeft ingeschreven ook komt opdagen. Slechts twee mensen bellen af. Is jammer voor de spontane langskomers, want er vallen geen plekken open om alsnog mee te kunnen.

Na drie maal drie tochten is de zaterdagronde ten einde. Voldaan zakken we in de kuip van de Markiezin neer met een biertje en een emmer japanse nootjes. De eerste open dag is een succes. Tijd om te ontspannen en een hapje te eten bij de Admiraals bar. Het is iedereen wel aan te zien dat zo'n dag vermoeiend is.

 

 

 

 

Zondag is er weer een open dag. Roland, Saskia en Pieter nemen hun kans om voor de vaarrondes beginnen met de Solution Too te gaan varen. Het weer werkt ook deze dag mee. Na wat bewolking volgt de zon. De wind is wat afgezwakt. In de loop van de middag valt de wind vrijwel helemaal weg. Dat geeft een andere kant van het zeilen, namelijk het dobberen. De schippers van vandaag zijn Sander, Arie en wederom Paul. Het basisteam heeft het een stuk kalmer omdat iedereen aan zijn/haar taak gewend is en alles draait zoals het moet. Van de deelnemers zijn er nu een stuk of vijf die niet komen opdagen. Geluk voor de spontane langskomers en voor de mannen en vrouwen uit het basisteam. Ze kunnen een tocht meevaren. Ik waag me er niet aan. Vaar binnenkort weer met eigen schip.

Eind van de dag is het niet even lekker napraten. De Gannet vaart meteen na de laatste tocht met schipper Paul, Ricco en Margit terug naar Zaandam. De voorraden worden terug gesjouwd naar de Fulmarus (en geloof me.... dat is veel werk, want er is ruimschoots ingekocht). De vlaggen en routebordjes worden weggehaald en Seaport Marina wordt weer zoals voor onze invasie. Henk rijdt met Kors mee naar Nauerna om onze auto op te halen. Wij blijven aan boord. De Markiezin gaat de volgende dag de wal op. Samen met de Fulmarus. Even controleren of alles nog in orde is met het onderwaterschip. Anti-foulen en poetsen. Jaarlijks terugkerende klussen.

We kijken terug op een zeer geslaagd weekend. Druk maar reuze gezellig!

Laatst aangepast op zondag, 20 april 2008 19:52
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten