Home Het logboek Zeiltochten CAMR aanlooptocht
 
CAMR aanlooptocht PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
maandag, 07 juli 2008 00:00

In de laatste weken voor de vakantie gebeurd er vanalles. Henk's aangevraagde vier weken vakantie worden bijvoorbeeld afgekeurd. Daar zitten we dan met ons goeie gedrag. In één week terug varen vanuit Noorwegen zien we niet zo zitten.

Het draait uit op een constructie met tussendoor terug vliegen voor Henk. Ikzelf zal in Oslo aan boord van de Markiezin blijven.

Op vrijdag 4 juli sjouwen we een flinke voorraad non-alcohol en voedsel aan boord. Zaterdag de 5de volgen wijzelf met onze kleding. We gaan naar Lauwersoog! Het weer is wisselvallig, maar ziet er niet verkeerd uit. Om een beetje in te slingeren besluiten we via het IJsselmeer te gaan. Zaterdag eerst heerlijk voor anker op ons favoriete plekje in Pampushaven. Lang geleden dat we daar lagen. Ondanks dat een groot deel van Nederland vakantie heeft is het rustig in deze vluchthaven. Vinden wij helemaal goed!Volgende dag door naar Kornwerderzand. Een prachtige zeiltocht naar Enkhuizen. Het naviduct doorkomen is beetje lastig met de inmiddels krachtige wind en de drukte die daar wel is. Vervolg van heerlijk zeilen naar Kornwerderzand. Uit alle opties die we hebben kiezen we ankeren aan de oostkant achter het dijkje. Er liggen meer boten. Ligt niet heel rustig, maar dat is goed voor het inslingeren. Als we deze swell niet aankunnen hoeven we niet op wereldreis te gaan.

De hele dag heeft de zon geschenen. Nu komen de wolken en de regen. De wind trekt aan. De eerder op de dag ingetrokken waarschuwing voor de scheepvaart door Centrale Meldpost Lelystad geldt weer. Zuid tot Zuidwest 6 op het IJsselmeer. Dat kunnen we hier wel hebben.Zeilen is vermoeiend vind ik en mijn ogen sluiten zich vanzelf. Op een zeilersforum noemt iemand dat "even naar het lek luisteren". Klinkt wel. Henk gaat intussen met way-points aan de slag. Helaas is er iets aan de hand met de aarding van de electrische systemen aan boord en resulteert het gebruik van laptop samen met de GPS in het uitvallen van de communicatie tussen de GPS en de andere apparatuur. Vette pech! (voor de kabouters) Niet leuk! We roepen wederom hulp in. Vriend Kors gaat een nieuwe GPS regelen. Dat moet nog kunnen op tijd.

Wij gaan de nacht in met enige windhinder. Een eerste poging tot slapen mislukt. De windsnelheden komen enige tijd boven de 40 knopen uit (dikke 8 beaufort!). Ik heb een zeeziekte pleister geplakt, maar door het golven nu voel ik me katterig worden. We verhuizen ons beddegoed naar de loodskooien en brengen daar verder de nacht door. De pleister gaat zijn werk doen en 's morgens is alle katterigheid weg. Het is nu alleen nog een toer om je door het schip te bewegen. De wind is iets minder geworden. Niet genoeg minder. We twijfelen en twijfelen. Gaan, niet gaan? Naar Harlingen? Naar Makkum? Naar Vlieland (ons oorspronkelijke plan)? Het wordt niet gaan. We hebben er geen zin in en we doen het wél voor onze lol. Dan maar een dagje later in Lauwersoog. Is nog steeds op tijd voor de CAMR. Wat een mens al niet over heeft voor idiote bedenksels. We blijven dobberen achter het anker en komen tot de conclusie dat het hebben van een boot voor veel kopzorgen zorgt! Stroomdraaien met Brutus, de generator, wil niet meer. Brutus heeft ergens een luchtlek en wenst niet meer gestart te worden. Zijn accu moet een lader krijgen. De huidige constructie blijkt deze niet op te laden. Nadelen van een tweedehands boot! We moeten nog veel uitzoeken van de aanwezige systemen, leidingen, etc. En we dachten nog wel 'onbezorgd' vakantie te houden!

 

Laatst aangepast op woensdag, 30 juli 2008 20:28
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten