Home Het logboek Zeiltochten Oslo in 72 uur
 
Oslo in 72 uur PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
donderdag, 31 juli 2008 03:07

59o54'510 N 10o41'847 E KNS Oslo steiger I box 7

De eerste dagen van het bewaken van het fort besteed ik aan wassen en de Markiezin weer geheel eigen maken. Na een tijdje met zoveel mensen aan boord is het of ze wordt overgenomen en niet meer van ons is. Dat is nog best moeilijk om mee om te gaan. Maar nu heb ik bijna twee weken het rijk alleen. Op de dagen na dat mijn vriendin Lizelotte komt om samen Oslo onveilig te maken.

Dat doen we met een Oslopas van 72 uur. Moet toegeven dat dit een ideale manier is. Je kan namelijk de meeste musea zo in en het openbaar vervoer is al die uren ook gratis. Je hoeft nergens over na te denken. Vanaf KNS gaat een veerbootje naar het centrum. Verder zijn er trams, bussen, metro en zelfs een stuk waar je zou kunnen treinen (maar dat slaan we over). En niet te vergeten nog een aantal veerbootjes naar eilandjes in het Oslofjord. We gaan er flink gebruik van maken!

Te beginnen met een lunchcruise op een traditioneel houten zeilschip. Traditioneel qua vorm denk ik. De zeilen hebben ze er vanaf gelaten. Lunchtijd in deze is 11 uur. Half 11 vertrekt de boot (ongeveer, om en nabij, als de toeristengroepen aan boord zijn). Half uurtje later staat het andere traditionele Noorse klaar. Een garnalen buffet. Zeer smakelijk! Zelfs op dit tijdstip. Garnalen met citroen en mayo. Zelf pellen. Werkelijk hemels. En ondertussen kijk je om je heen naar de omgeving. Het nieuwe operagebouw aan de oever. Vippetangen waar de vissers zitten en de veerbootjes naar de eilandjes gaan (en wat ik als enige wél herken van zo'n 20 jaar geleden dat ik hier een paar dagen was). De eilandjes zelf met verhalen over monniken die moeten gaan slapen als het donker wordt en moeten opstaan als het licht wordt. Toch wat problematisch in deze streken. Zomers niet echt donker en 's winters niet echt licht. Deze cruise is zo gek nog niet (waarschijnlijk vooral om dat het gratis is bij deze Oslopas en we blijven Hollanders!)

Het is fantastisch mooi weer. Beetje té warm. Airco musea hebben dan een voorkeur. Hoe beschrijf je eigenlijk wat je doet in die 72 uur? Ik kan nu chronologisch gaan vertellen over alle bezienswaardigheden. Met overal de ins en outs van. Denk toch dat je als lezer dan gauw wegklikt. Ik volsta met simpelweg te noemen waar we allemaal zijn geweest. Beschouw het als tips voor een bezoek aan Oslo.

Wij bezoeken:

Het Raadhuis, Munch museum, eten bij Krishni Cuisine, strand in de buurt van Huk op Bygdoy, Vikingschepen museum, Norsk Folkemuseum (open lucht), Vippetangen, veerboot 93 naar Gressholmen (niet uitstappen), FRAM museum, Kon-Tiki museum, Norsk Sjofartsmuseum, strand bij FRAM, het Vigelandpark.

Valt best mee toch?! Absolute aanrader is toch wel het FRAM museum vind ik persoonlijk. Is ook wel verplicht als je net hebt meegedaan aan de CAMR. De FRAM is namelijk een boot ontworpen door Colin Archer. Het is het schip waar enkele Pool expedities mee zijn uitgevoerd. Het schip ligt in het museum. In feite hebben ze het huis om het schip heen gebouwd. De FRAM is ook van binnen te bezichtigen.

In het fotoalbum van Oslo is straks meer terug te vinden over wat de musea inhouden. Aan de hand van het beeldmateriaal met ondertitels krijg je dan een indruk.

Oslo is de moeite waard. Ik kan er niets anders van maken. Het is geen grote stad. Meer een groter dorp. Op eigen kiel hier te liggen is een prettige ervaring.

 

 

 

 

 

 

 

NB. Fotoalbums komen ergens eind augustus ivm het feit dat ik hier een instabiele en zeer trage internetverbinding heb!

Laatst aangepast op donderdag, 31 juli 2008 03:27
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten