Home Het logboek Zeiltochten De kauw, het koekje en ander vermaak
 
De kauw, het koekje en ander vermaak PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
donderdag, 23 juli 2009 01:00

We vervolgen onze weg op het water na een paar dagen Stavoren. De wind is weer weggevallen, maar het beetje dát er staat is goed voor een tocht over het Wad. Een vriend meldt dat hij naar Vlieland gaat. Even twijfelen wij. Dit vanwege de drukte in het hoogseizoen. Intussen zijn de schoolvakanties begonnen en het kan erg vol zijn in Vlieland. Beetje googelen levert op dat we denken dat het nu nog niet helemaal vol zal liggen daar. We gaan het doen.

Vroeg losgooien. Het is nog een aardig stuk naar de Lorentzsluizen en hoogwater Harlingen is op tijd. Bij de sluizen een rits zeilbootjes vanuit Makkum. We kunnen meteen schutten. De Boontjes (de vaargeul van Kornwerderzand naar Harlingen) geeft nog voor de wind met zeer weinig windkracht. Dat laten we door Bertus doen. Bij Harlingen kan het zeil erop. Heerlijk is dat. Lekker weer, lekker windje, lekker zeilen. Zo willen we het graag! Hier doen we het voor.

jachthavenvlieVlieland bereiken we rond het middaguur. Er liggen heel wat boten, maar er is nog genoeg plek over. We gaan langszij een nieuwe contest. We liggen aan het begin van de jachthaven. Uitzicht direct op de werkhaven waar de chartervaart zich de rest van de dag opstapelt. In de ochtend hebben we een geweldig uitzicht op het manoeuvreren van deze grote jongens. Met een bakkie leut onder de kuiptent is het prima vermaak. De wind is flink aangetrokken. De charters liggen aan lagerwal. We bestuderen hun truken om weg te komen. Met 2 aan elkaar flink uitzwaaien op een lijn naar de wal. 2x Motorkracht. Dat werkt wel. De volgende heeft het moeilijker. Na een keer of veel steeds terugzakken tegen de buurboot lukt het alsnog. De laatste 2 komen er ook uit. De buitenste boot blijft en legt nu weer langs de wal aan. Dat geeft ons de volgende morgen wederom vermaak.

charterkracht

charterkracht2charterkracht3

charterkracht4

waterkracht

We gaan de eerste volle dag op Vlie een flinke rondwandeling maken. Bezichtigen van de vuurtoren hoort daar bij. Prachtige wandeling door het natuurgebied. De zon schijnt en er staat een straffe wind. Even op een terrasje uitblazen na gedane arbeid. En ook hier is vanalles te zien. Twee kauwtjes zitten vanaf de glazen terrasafscheiding te loeren naar lekkere hapjes. Vlakbij is een tafeltje met een moeder en kind. Moeder gaat even naar binnen. De bestelling wordt gebracht. Een kopje koffie met een koekje. Het kind staat ook op en gaat even wat binnen halen. De kauw ziet zijn kans schoon! Vliegt eerst naar de leuning van de stoel, kijkt spiedend in het rond, hipt op de tafel. In één beweging pikt de kauw het koekje van het schoteltje en weg is hij. Wat een slimme vogel. Weet exact waar hij op af moet en beseft blijkbaar ook wanneer een tafel leeg is en de kust veilig. Zijn maat vliegt meteen met hem (of zijn het vrouwtjes?) mee, maar of hij ook een stukje koek krijgt valt te betwijfelen. Ik vind het fascinerend om dit schouwspel te volgen. Die vogels moeten best intelligent zijn. Het is zo overduidelijk waar hij op wacht. En hij gaat zo direct en gericht te werk. Dat gebeurt vaker. Heel grappig gedrag.

De wind en de regen dwingen ons nog wat langer te blijven liggen bij Vlie. We kunnen een paar dagen werken aan boord. Buitenom (via de Noordzee) terug is helaas geen optie. De wind is hard en tegen. Daar hebben we geen zin in. We kiezen om via het IJsselmeer terug te varen. In één keer naar Pampushaven. Mijl of 60 in een uur of 12. Inclusief 2 sluizen. Het gaat lekker.

We dobberen nog een dagje achter het anker en keren dan terug naar Nauerna. Het weer is toch niet meer om over naar huis te schrijven. Ons doel is bereikt. We zijn in staat om aan boord te werken.
Laatst aangepast op donderdag, 23 juli 2009 16:31
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten