Home Het logboek Zeiltochten Eindelijk weer varen
 
Eindelijk weer varen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
zondag, 27 juni 2010 16:53
Nu de mast er weer op staat wordt het tijd om wat te varen. Uitproberen of het allemaal nog werkt. En ook even uitwaaien. We schepen in en gooien los. We beginnen met niet al te mooi weer, maar een kniesoor die daarop let. We willen varen en dat mooie weer komt vast wel. We gaan eerst naar het IJsselmeer. Na de Oranjesluizen gaan de zeilen omhoog. Gereefd. Het is net aan bezeild naar Pampushaven en het gaat lekker. Op het Noordzeekanaal hebben we al gemerkt dat het werk wat we aan de Markiezin gedaan hebben zin heeft gehad. De snelheid ligt bij het motoren bijna een knoop hoger dan vorig jaar. Al die pokken remmen af. En als de zeilen erop staan merken we het voordeel van nieuwe verstaging. We kunnen scherper aan de wind en de zeilen staan veel beter. We worden niet meer door élke boot ingehaald!

Nachtje voor anker in Pampushaven waar rust heerst en dan een prima zeiltocht naar Hoorn. Kruisend dat dan weer wel, maar het deert ons niet. We zeilen! Regen, kou, kruisen, het kan ons even niet boeien. We zeilen weer na die maanden van boot op de wal en boot zonder mast.

Bob Color bij Michiel de RuiterBob Color & Doña PessiePaar dagen Hoorn om het echt slechte weer voorbij te laten gaan. We krijgen nog wat mee van de feestperiode hier. Onder het genot van een wijntje op het terras bekijken we de capriolen van Bob Color & Doña Pessie.

 

Van Hoorn gaan we naar Hindeloopen. We hebben ons voorgenomen zomin mogelijk de motor te gebruiken. Dus ook op een windstille dag hijsen wij de zeilen. Met een gangetje van ongeveer een halve knoop komen we in de goede richting. Bijna iedere andere zeilboot motort voorbij. Wij geven het op als de boot ineens de andere kant op dreigt te gaan varen. Het hele kleine beetje wind dwingt de Markiezin terug in plaats van heen. Toch Bertus aan het werk zetten. Het is niet anders. Zodra er wind is gaat Bertus uit en zeilen we het laatste stuk.

 

 

 

Enorme vlag ivm WK-voetbal (alleen bij NLwedstrijden)Hindeloopen is voor ons samen een nieuwe haven. Henk is er vroeger vaker met de boot geweest en ik ben er ooit een keer met de auto of zo geweest. Herinneringen van dingen die we nu niet herkennen. Weinig drukte, weinig winkeltjes, maar best een prima sfeertje en nu het mooie weer doorzet leuk op terrasjes.

 

 

 

 

 

  

 

Vuurtoren van TexelStruingebied bij de Slufter op TexelWe plannen een paar dagen vooruit. Gaan van Hindeloopen naar Texel. Een mooie Waddenzeiltocht. Wisselende wind, maar weer merken we het verschil met nieuwe verstaging en een ontpokt onderwaterschip. De verhoudingen met andere boten zijn weer zoals het hoort. Waddenhaven Texel is op vrijdagmiddag nog halfvol. Komen we zaterdagavond na een dag fietsen terug is het helemaal volgestapeld. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Nu de vakantie nadert weten we dat we hier niet kunnen zijn tijdens de zomer. Echt geen plek over dan. Nu is het alleen weekendbootjesvolk, maar straks is het net zo druk buiten de weekenden. Op zondag vertrekt iedereen weer. Wij nog even niet. Wij gaan dinsdag verder naar Harlingen. Daarvandaan zien we verder.

 

 

Eerst afscheid nemen van mijn lieve vriend Gerard, voor zijn forumfamilie Gerebeer. Hij was een man van het water.

 

Geen wind meer in de zeilen            
Het water één groot spiegelend meer
En in deze oneindigheid                   
Liet jij voor het laatst je anker neer  

 

Dag lieve Gerebeer! We'll meet again! 

Laatst aangepast op zondag, 27 juni 2010 17:12
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten