Home Het logboek Zeiltochten Sail Amsterdam door de jaren heen
 
Sail Amsterdam door de jaren heen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
dinsdag, 24 augustus 2010 16:59
Ergens in de tweede helft van augustus 2000 staan we langs de kant van het Noordzeekanaal. We kijken naar de indrukwekkende hoeveelheid tallships, schepen, boten en bootjes die de colonne van de Sail-in vormen. Deze parade is de opening van Sail Amsterdam, een maritiem evenement dat elke vijf jaar plaatsvindt. Het toeschouwer zijn op de wal is leuk, maar op dat moment besluit ik dat ik de volgende Sail op het water wil zijn in een eigen boot. Ik ben er volledig van overtuigd dat dit gaat lukken. In de jaren die volgen, is er af en toe enige twijfel. Maar de diepe overtuiging blijft. Sail Amsterdam 2005 is van 17 tot en met 22 augustus en wij beleven het feest vanaf het water in ons eigen bootje. Een ervaring om nooit te vergeten. Lees mijn column van toen.

Boegbeeld tallship OmanAmsterdam Sail 2010 wordt gehouden van 19 tot en met 23 augustus. In de aanloop ernaartoe overwegen we de mogelijkheden om zelf mee te varen tijdens de Sail-in. Het kan en wij kunnen het ook, maar we willen het niet. De enorme drukte op het water in combinatie met de grootte van de Markiezin, betekent voor onszelf een lange en extreem vermoeiende dag. Leuk voor eventuele gasten aan boord, maar niet voor onszelf. Bij onze beslissing speelt zeker mee de herinnering aan Sail 2005. Niet te overtreffen. Het kan alleen maar tegenvallen. Sail-out is een ander verhaal. Dat vinden we een leuk plan. Op maandag 23 augustus gaan we met een aantal gasten vroeg naar Amsterdam om de tallships uit te zwaaien. 'Mits het weer het toelaat!' zetten we op de uitnodiging. En dat doet het weer niet. Maandag de 23ste augustus komt er een front over. In alle vroegte begint de regen en deze houdt pas tegen de middag op. Is de regen weg, komt de harde wind. Toch meevaren kan best, maar is het leuk? Nee, vinden wij. En daarom bellen we onze gasten zondagmiddag laat af. De keuze is gemaakt.

Intussen zijn we al wel aan boord. We moeten de Markiezin verleggen naar een andere box vanwege de natte Hiswa (een nautisch evenement dat elk jaar plaatsvindt in Seaport Marina IJmuiden). Het is voor ons een natte klus met hindernissen. In de stromende regen staan we klaar om te gaan, de landvasten los en dan blijkt de voortstuwing te wensen over te laten. Gauw weer alles vastleggen en op onderzoek uit. Alles wijst op iets van een zak om de schroef. Bij gebrek aan een goede duikbril stellen we het onderwateronderzoek uit tot later in de week. Met het beetje voortstuwing wat we hebben en onder begeleiding van de boot van de havenmeester, verleggen we de Markiezin. Op dit moment zijn we toch een beetje blij met het feit dat het weer roet in het eten gooide. Stel je voor dat we met alle gasten reeds aan boord om half 7 tot de conclusie waren gekomen dat er iets niet klopte. Had een van ons het water ingemoeten. Brrrrrr. Denk niet dat we dan blij geweest waren.

Amerigo Vespucci deel tuigageGelukkig zijn we wel gaan kijken bij de Pre-Sail in IJmuiden. Een paar van de tallships liggen daar afgemeerd. Het paradepaardje Stad Amsterdam, de Amerigo Vespucci, een schip uit Oman en nog enkele minder bekende namen. Het is gezellig druk en de schepen zijn goed te zien. We gaan zelfs de Amerigo Vespucci op, als de rij best snel blijkt te gaan. Blinkend koper en matrozen strak in het pak. De moeite waard. De Stad Amsterdam is niet toegankelijk voor publiek. Dat mag pas in Amsterdam. Vinden we best flauw. Toch is het leuk om even te ruiken aan Sail. Zo worden de herinneringen aan 2005 nog levendiger.

 

 

 

 

 

Glimmende bolder op dek Amerigo Vespucci20100824-c3
Touwwerk | Amerigo VespucciDegelijk anker | Amerigo Vespucci
Nog even een likje verf | Amerigo VespucciHoofdpodium met rapper en operazangeres

Laatst aangepast op dinsdag, 24 augustus 2010 17:43
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten