Home Het logboek Zeiltochten Zeilersforum septembertrip
 
Zeilersforum septembertrip PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
zondag, 03 oktober 2010 17:32

Overal zijn er zeilers die het leuk vinden om met een groep boten samen iets te ondernemen. Op het Zeilersforum (een plek op het wereld wijde web waar zeilers elkaar 'spreken') komen steeds vaker initiatieven voor tochten met andere (actieve) forumleden. Met Pinksteren zijn een aantal boten naar Lowestoft overgestoken. Dat is goed bevallen en een nieuw initiatief ontstaat. Een tripje in september.

vertrek uit HarlingenDiverse opties passeren de revue. Uiteindelijk wordt het plan: Harlingen - Harlingen. Ertussen liggen een mijltje of 72. Harlingen verlaten bij hoogwater, over het Wad onderlangs Texel naar buiten en bovenlangs Texel en Vlieland om daar weer het Wad op te stromen en terug te komen in Harlingen. Pracht plan. Op papier.

Er wordt een datum geprikt, zeilers melden zich aan om mee te gaan, afspraken tussen schippers en opstappers worden gemaakt. Dit heet voorpret. Wij schrijven ook in. Als schippers en regelen op de achtergrond als opstappers een forumlid en een familielid. Zaterdag 4 september gaan we varen. Hoogwater Harlingen is dan om 5 uur 's morgens. Uitgaande van een gemiddelde bootsnelheid van 5 knopen en een gemiddelde stroomsnelheid van 1 knoop mee, is de tocht theoretisch in 12 uur te doen. Zijn we voor het donker binnen.

Wij plannen wat vrije dagen rondom de trip. Buitenom naar Texel en over het Wad naar Harlingen. Het weer knapt op en het belooft een prachtig weekend te worden. Het aantal deelnemers wordt alleen steeds minder. Ook hier zijn het net de 10 kleine negertjes. Uiteindelijk krijgen we te laat contact met de enige andere boot die naar Harlingen komt en besluiten we in overleg met onze opstappers een alternatief te varen. Zaterdag heen naar Terschelling en zondag terug. Groot voordeel: we hoeven niet om 5 uur los te gooien. De reden voor deze keuze ligt in de voorspelde windrichting. Noordoost betekent kruisen bovenlangs Texel en Vlieland. Kruisen betekent een verdubbeling van het aantal mijlen. Een verdubbeling van het aantal mijlen betekent dat we het tij mee van Vlieland naar Harlingen niet halen. Motoren om toch het tij te halen is geen optie vinden we collectief. En zo Terschelling met de Brandaris in zichtgooien we 's morgens om een uurtje of half 7 los. Er gaan een aardig aantal boten mee, maar geen zeilersforumboot. Nog in het havengebied gaan de zeilen op en de motor uit. De Pollendam, een recht, smal stuk vaarwater is net bezeild. Wat maakt nieuwe verstaging een groot verschil! De Markiezin is te diep om buiten de vaargeulen te komen, dus we ontkomen niet aan kruisen. Maar met vier mens aan boord is dat prima te doen. Dan verdeel je het harde, zware werk wat aantrekken van de enorme genua nu eenmaal is. De zon schijnt overtuigend en het is genieten op het water. Tot de laatste meters voor de haven van Terschelling zeilen we. Helemaal goed!

De jachthaven van Terschelling is redelijk druk. Voor onze begrippen heel druk, omdat we er tot nog toe alleen in de winter zijn geweest. Nu ligt het gemiddeld 3 rijen dik. In het hoogseizoen stapelt de haven ongeveer dicht. Wij meren als 3de boot af, naast de Jantine van bootontwerper Dick Koopmans Sr.

Rock-'n-Roll! De moedige damesRock-'n-Roll! De moedige tienersIn Midsland is een rock-'n-rollfestival gaande. Rederij Doecksen heeft overuren gemaakt om grote aantallen bezoekers per ferry over te zetten. Belooft een groots evenement te zijn. Voor de eilanders is het dat vast. Wij zien wat we verwachten. Nog een staartje van een optreden van een band en een staartje van een optreden van een viertal moedige dames met hun dochters voor het podium. Waarom moedig? Kijk naar de foto en bedenk een bepaalde kwaliteit bij het zangniveau. Maar ze stonden er wel. Het is wel grappig om zoveel fraai uitgedoste mensen te zien. De een heeft nog groter uitgepakt dan de ander. Het maakt de sfeer van rock-'n-roll. Een prettige en lekkere maaltijd bij 'de Walvis' in West besluit ons uitje.

Op zondag uitslapen. Het tij gaat pas rond de middag meelopen. Het is druk op het Wad. Weer zeilen we zoveel als kan en genieten van het prachtige weer. De Pollendam is nu echt niet bezeild en het is aansluiten in de Kalverstraat. Of eigenlijk meer aansluiten in de Sail-Amsterdam-straat. Heel veel charters die Harlingen binnenlopen. Het is passen en meten, geduld hebben en niet laten afleiden. Zo komen we veilig weer in de Noorderhaven. Nog even een visje eten en dan verlaten onze opstappers het schip. Na een zeer geslaagd weekend.

Rock-'n-Roll!

Allemaal aan het kruisen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij gaan de volgende dag het IJsselmeer op en varen langzamerhand terug naar IJmuiden. Het weer is dan omgeslagen helaas.

Laatst aangepast op zondag, 03 oktober 2010 18:53
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten