Home Het logboek Zeiltochten Scheep in, het is winter! (deel1)
 
Scheep in, het is winter! (deel1) PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
vrijdag, 14 januari 2011 11:25
Begin december ligt er sneeuw en zijn er de eerste berichten van konvooivaart op het IJsselmeer. Kort nadat Sinterklaas met zijn stoomboot is vertrokken naar het zuiden (geen last van ijs), schepen wij in en prijzen ons gelukkig met onze plannen. Niks niet IJsselmeer. Na tweemaal door het ijs te zijn 'verdreven', kiezen we er nu voor om zuid te gaan. Niet zover als de goedheiligman, maar voldoende om veel minder last van de vorst te hebben. Bestemming is Zeeland met ambitie om de kerstdagen in Antwerpen door te brengen.

De kerstboom op de DamEenmaal aan boord gaat het regiem van het weer gelden. Dat betekent dat we nog enige dagen moeten wachten met losgooien. Niet ingeslingerd over de Noordzee varen, doen we pas als die zee een beetje rustig is. Windje van begin 5 Beaufort is dan wel het maximum. Om de tijd door te komen (niet dat dit zo moeilijk is), maken we een aantal mooie winterwonderlandwandelingen en brengen een bezoek aan de Hermitage in Amsterdam. We lezen en zien daar van alles over de onsterfelijke Alexander de Grote, die wonderwel helemaal niet oud geworden is. Ik laat maar in het midden of de man een held of een tiran is geweest. De tentoonstelling is in elk geval de moeite waard. En de kerstsfeer in Amsterdam bevalt ons ook goed.

 

En dan is daar eindelijk een mooi weervenster (=een periode waarbij de wind gunstig en stabiel is en we een tocht kunnen maken). Eerste hop naar Scheveningen. De verwachte windrichting is tegengesteld aan de werkelijke en het wordt motoren tegen de wind in. Jammer, maar dat hoort erbij. De volgende dag meteen door en nu is de voorspelde windrichting ook de werkelijkheid, maar laat de kracht te wensen over. De MaasvlakteMet de golfslag die er staat en de weinige wind komen we niet vooruit onder zeil. Helaas weer de motor aan. We steken de Maasmond over en dan kunnen de zeilen op. Geweldig! Hier doen we het voor. Eind van de middag meren we af in Marina Stellendam. Het oorspronkelijke plan is hier een dagje te blijven liggen, maar de weersverwachting is zodanig dat we beter meteen de volgende dag door kunnen gaan naar Willemstad. In deze etappe moeten we de Haringvlietbrug nemen. Die draait op vaste tijden (geen weekendopening), maar alleen na aanvraag minimaal vier uur van tevoren. En zo bel ik om 9:45 uur voor de opening van 14:00 uur. De man aan de andere kant van de lijn telt hoorbaar het aantal uren tussen deze twee tijden. Ben blij dat hij dat tellen machtig is en ons in het boek schrijft voor de brugopening.

 

Haringvlietbrug in het zichtHet is prachtig weer. Kort na vertrek krijgen we een pittige hagelbui op onze kop, maar daarna schijnt de zon en is de lucht strakblauw. Hoe wintersmooi wil je het hebben? De wind zwakt steeds verder af. We hebben tijd genoeg en het zeilen met alleen de genua is erg prettig. Om niet lang voor de brug te dobberen, rollen we de genua geregeld verder in om snelheid te verminderen. Zo komen we precies een kwartier voor de aangevraagde opening aan. Laatste stuk zeilen we met nauwelijks een halve knoop (=een halve mijl, nog geen kilometer, per uur). Stipt om 14:00 uur draait de brug en we motoren het laatste stukje naar jachthaven de Batterij in Willemstad.Winterwonderland bij Willemstad

 

We blijven enkele dagen liggen. Dag met heel veel regen, gevolgd door dag met heel veel sneeuw. Willemstad verandert in een sprookjeswinterwonderland. Precies de juiste ambiance voor een witte kerst. Wij houden ons kerstdiner daarom een week vroeger. Dineren bij restaurant Bellevue volledig in kerstsfeer, met uitzicht op maagdelijk witte sneeuw en fonkelende lichtjes. Helemaal goed!

Laatst aangepast op vrijdag, 14 januari 2011 11:35
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten