Home Het logboek Zeiltochten Scheep in, het is winter! (deel2)
 
Scheep in, het is winter! (deel2) PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
vrijdag, 14 januari 2011 11:36

Het bereiken van Antwerpen voor de kerst, is nog steeds onze ambitie. Na de vrijdag dat Nederland weer plat lag door alle sneeuw, willen we door naar Wemeldinge. De weersverwachting 's morgens doet ons een andere keuze maken. Beter nog een dagje blijven liggen en een nieuw sneeuwfrontje laten passeren.

We maken een wandeling rondom vestingstad Willemstad over de contrescarp en langs de ravelijnen. Het wordt uiteindelijk mooi weer en dan twijfel je echt even aan de genomen beslissing om te blijven liggen. De beslissing is niet terug te draaien en we bedenken dan maar dat we nu wel deze prachtige wandeling niet zijn misgelopen.

 

Michelinvrouwtje in de VolkeraksluisVolgende dag is het grijs, maar verder zijn er geen bezwaren. Losgooien en de Volkeraksluis door. Op het Volkerak, het water wat na de sluis ligt, kunnen we een heel stuk zeilen. Maakt het grijze weer goed. De Krammersluis kost vrij veel tijd, en om daarna nog een uur of 2 á 3 tegen de stroom van de Oosterschelde in te stampen en kou te lijden, is niet aanlokkelijk. We duiken nog een sluis door en komen op de Grevelingen uit. De wind trekt flink aan. Meteen een haven in. Wordt Aqua Delta. Een bruinvis (of misschien wel dé bruinvis van de Grevelingen) begroet ons en zwemt een stukje mee. Er ligt een flink pak sneeuw en het is uitgestorven. De sfeer bevalt ons niet erg. Volgende dag gauw door naar Wemeldinge. We worden uitgeleidde gedaan door de bruinvis. Wat is hij/zij leuk!

 

Voetstappen in de sneeuw (Wemeldinge)Oosterschelde stroomt nu met ons mee, maar met tegenwind is het toch motoren. De binnenhaven bij Wemeldinge is deels bedekt met ijs. Het risico van invriezen willen we niet nemen. Rechtsomkeert naar de oosthaven. Bijna lege steigers die maagdelijk wit zijn. Ik zie wat kleine hobbeltjes en verwacht dat hier ringen liggen voor de landvasten (=touwen om je boot mee vast te leggen). Over een ring kan je niet gooien. Ik moet wel afstappen nu. Henk parkeert de Markiezin zachtjes tegen de steiger en ik stap af. Zak direct weg in een centimeter of 30 sneeuw! Ik moet graven om de bolders (toch geen ringen) te vinden en de boot vast te leggen. Vervolgens is het graven naar de elektra-aansluiting. Dit is de grappigste aanleg ooit voor ons.

 

Regelmatig sneeuw ruimen aan dekKoning Winter regeert en doet dat niet met alleen sneeuw. Er is ook geregeld een grijze deken in de vorm van mist. We varen een dag later de jachthaven uit in een poging naar Antwerpen te gaan. Buiten constateren we dat de ingang van het Kanaal door Zuid-Beveland niet zichtbaar is en 1000 meter zicht klinkt veel, maar stelt op het water niets voor. Rechtsomkeert! Maken dat we weer vast liggen aan de steiger. Morgen een nieuwe poging.

Die poging staken we al bij een blik naar buiten en de weerberichten van de marifoon. Het zicht is nog minder. Wemeldinge is niet van de rest van de wereld afgesloten en de bussen rijden. Dagje Goes verkennen. Blijkt een aardig stadje te zijn met leuke winkeltjes en een idyllisch pad langs het laatste restje bewaard vestingwerk. Het idyllische ontstaat door de prachtige sneeuw en de bijna volkomen stilte die er heerst.Markiezin op de Westerschelde

 

Poging drie om naar Antwerpen te komen, slaagt. De bruggen en de sluis op het Kanaal door Zuid-Beveland vallen erg mee en voor we het weten varen we de Westerschelde op. Een bochtige rivier wat niet bevorderlijk is voor het zeilen. Grootste deel wordt een motortocht. Eigenlijk valt het wat tegen. Ik had een mooiere rivier voor ogen. Breder ook. Misschien komt het door het grijze weer, maar de Engelse rivieren vind ik mooier. De stroom mee zorgt ervoor dat we in goed drie en een half uur bij de Royerssluis arriveren. Antwerpen bereikt!

 

 

 

 

 

Panorama van WSV Bruinisse in de kom bij de Grevelingensluis:

De binnenkom bij de Grevelingensluis

Laatst aangepast op vrijdag, 14 januari 2011 11:52
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten