Home Het logboek Zeiltochten Paastochtjes op de Noordzee
 
Paastochtjes op de Noordzee PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
zondag, 01 mei 2011 16:41
Het mooie weer dwingt ons bijna om naar de Markiezin te gaan. Overal vandaan horen we geluiden van zeilers die lekker het water op zijn en wij willen toch niet achterblijven. We zijn meer van het type 'meer-dagen-zeilen', maar we hebben voor tweede paasdag een afspraak staan om een speciaal zeil, de parasailor, te gaan testen met de Markiezin. Na onze wintertocht zijn we niet meer weg geweest. Markiezin op zeeEven een paar uurtjes inslingeren en weer vertrouwd voelen met ons schip, kan geen kwaad. 's Morgens spoelen we de Markiezin eerst goed af. Veel zand verdwijnt het water in. Zand is hét grote nadeel in IJmuiden. Zand hier, zand daar, zand overal. Het is niet anders.

In de middag halen we alle landvasten los. Markiezin ligt nog in een winters spinnenweb van lijnen. Hoogtijd om het weg te halen nu het lente is. Nog een beetje onwennig varen we de box uit en zetten in de kom buiten de jachthaven de zeilen. Zonder doel betekent dat we de wind laten bepalen welke richting we uitgaan. Stuk de zee op met ongeveer halve wind. Het is lekker om even zo ontspannen te zeilen. Misschien toch vaker doen.

Via twitter hebben we contact met zeilkennissen die onderweg zijn van Texel naar IJmuiden. We doen een poging elkaar op zee te ontmoeten, maar zitten te ver uit elkaar. Ze zien ons wel op afstand en hebben een paar foto's gemaakt. Wanneer we terugkomen in de haven, liggen zij al aan de passantensteiger en spelen weer voor fotograaf. We kletsen aan boord van de Markiezin een poosje bij. De kuip is al gauw te koud vanwege de zeewind. Binnen brengt de kachel warmte.

Aanwezigen krijgen instructieTweede paasdag komen om een uur of 10 een aantal gasten aan boord. Eerder dit jaar hebben we Bojan, van Bomarine, ontmoet op een lezingavond van de zeilvereniging. Bomarine is de importeur van een speciaal type zeil, de Parasailor. Dit is een zeil voor de voordewindse koersen en dat is iets wat wij niet hebben. Bojan is bereid om met parasailor een dagje aan boord te komen zodat we kunnen ervaren wat zo'n zeil kan doen. Een uitgelezen kans die we niet laten lopen.

Omdat Bojan natuurlijk niet alle maten parasailors in huis heeft klaarliggen, overtuigt hij klanten van hem met hun nieuwe zeil en al bij ons op te stappen. Krijgen zij extra instructie en wij kunnen kennismaken met de parasailor. Zodra Bojan aan boord is gestapt, gaat hij knutselen om alles klaar te leggen. Persoonlijk vind ik het er ingewikkeld uitzien.

de ParasailorVeel lijnen naast alle lijnen die al over het dek liggen. Mij schrikt dat best af, maar misschien valt het mee in de praktijk. Elk extra zeil brengt extra lijnen met zich mee. Het is zeer rustig weer. Heerlijk zonnetje, maar erg weinig wind. Eenmaal in de kom buiten de jachthaven staat de parasailor behoorlijk vlot. Voorbereiding is het halve werk. Er zijn wat discussies over de werking van het zeil, maar daar ga ik hier niet over schrijven. Voor wie de ins en outs van dit zeil wil weten, lees <hier>. Een verhaal gericht op zeilers hebben wij geschreven voor het zeilersforum en dat kun je <hier> lezen.

We zeilen, zo goed en kwaad als het gaat met de steeds wegvallende wind, een stuk de zee op. Zonder dit zeil hadden we de motor aangezet omdat de Markiezin anders niet vooruit komt. Dit betekent dat de parasailor (of een ander lichtweerzeil) een goede aanvulling kan zijn. Het omgaan met zo'n zeil lijkt mij niet makkelijk. Henk heeft er minder moeite mee.

We voeren een aantal manoeuvres uit en krijgen zo een goede indruk van wat dit zeil betekent. De wind is te weinig om ook een indruk te krijgen van het verschil met een traditionele spinnaker. In elk geval staat de parasailor stabieler en is toegeeflijker. Je mag meer 'fouten' maken dan bij een spinnaker. Voor een onervaren bemanning kan dat een voordeel zijn.

Aan het eind van de dag kijken we terug op een geslaagde vaardag. We bedanken Bojan en zijn klanten voor deze kans. De toekomst zal leren of er een parasailor aan de zeilgarderobe van de Markiezin wordt toegevoegd.Laatst aangepast op maandag, 02 mei 2011 07:02
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten