Home Het logboek Zeiltochten De eerste ervaringen samen met de Markiezin -1-
 
De eerste ervaringen samen met de Markiezin -1- PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
zondag, 25 juni 2006 01:00

We hebben inmiddels enige weken doorgebracht op en met de Markiezin. We beginnen haar een héél klein beetje te kennen. Een héél klein beetje! Ze heeft nog vele geheimen die ontsluiert moeten worden. Dat is de uitdaging, de lol, de hobby!

Begin juni zijn we naar Medemblik getogen om ons toekomstige huis op te halen. Eerst een dag samen. Uitleg door de vorige eigenaar en het aanbrengen van de zeilen. Wat spullen aan boord brengen, enige schoonmaak verrichten, een beetje het gevoel krijgen dat ze nu echt van ons is, bij ons hoort. We lopen al snel tegen mankementen aan. Midden in de nacht moet Henk de douchebak leegpompen met een handvacuumpomp. De normale afvoerpomp blijkt niet te werken. Uiteraard merk je dat pas als je allebei gedoucht hebt!Met zes man/vrouw sterk gaan we de Markiezin overvaren naar onze thuishaven. Eerste middag beetje spelevaren op het IJsselmeer. Sluisje door, brugje nemen, zeilen hijsen, uitproberen, hoe werkt wat en waar zijn die lijnen nou weer voor. Een ondekkingstocht begint. Het is even wennen en allemaal best spannend. Veel handen maken licht werk. Alle zeilen op, grootzeil, genua en kotterfok. De snelheid die we halen valt alles mee. We klokken zelfs bijna 7 knopen met de hand GPS. En dat voor zo'n zware, degelijke boot.

Tweede dag al serieuser werk. Overtocht van Medemblik naar Pampushaven met een tankstop en een sluis in Enkhuizen. Route plannen, beginnen met enige wind en eindigen met windstilte. Motortroubles als we bij Enkhuizen Bertus weer aanzetten (bijnamen zijn snel gemaakt!). Geen koelwater! De techneuten duiken naar het motorruim. De zeiler neemt het buiten over en de dames kijken al of niet rustig toe. De makelaarbaas vaart vrolijk zwaaiend voorbij met zijn gloednieuwe contest 55 zonder zich druk te maken over het feit dat wij nu al motortroubles hebben. Uiteindelijk wordt Bertus weer gestart en komt er weer mondjesmaat koelwater uit de uitlaat. We kunnen weer verder. Tanken en de sluis door van het naviduct. Wind is grotendeels weg. Mooie gelegenheid om het uitbomen van de genua te proberen, te gaan slapen en eens te testen of Willem zijn werk kan doen. Willem is de stuurautomaat. Willem is een stille, behalve als er een fout in zijn systeem optreedt. Dan vergaat je horen en zien! Een spurt naar binnen om op de knop reset te drukken.

Pampushaven is een gelegenheid om het ankeren uit te proberen. Anker werkt en houdt perfect! Iedereen kan rustig slapen.

Laatste dag van het lange weekend nog een stukje zeilen. Nu weer een andere combi. Wind genoeg om met grootzeil en kotterfok een behoorlijke snelheid te maken. De Markiezin presteert goed wat ons betreft. Op naar de thuishaven. Nog even wachten aan het knullige wachtsteigertje bij de brug van Nauerna en dan achteruit box 25 in. Onze nieuwe ligplaats is een feit!

Waar wij als nieuwbakke eigenaren geen tijd voor hebben wordt gelukkig door onze gasten gedaan. Een fotoreportage van het eerste weekend zeilen. Wat impressies (met dank voor de foto's aan Lizelotte) kun je terugvinden in het fotoboek.

Laatst aangepast op zondag, 20 april 2008 19:15
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten