Home Het logboek Zeiltochten Terug naar de thuishaven -deel 6-
 
Terug naar de thuishaven -deel 6- PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ger Wouters   
woensdag, 31 augustus 2011 15:47

Het is vrijdag als we aankomen in Kiel. Het weer is bewolkt met opklaringen en af en toe een bui. Helemaal niet slecht om dan hier te liggen. We hebben geen haast met het zoeken van een weergat. Het weekend blijven we sowieso, want op zondag gaan we ons trakteren op het fabelachtige ontbijtbuffet van restaurant Louf.

De sluizen bij Holtenau, oostkant KielerkanaalIk ben er nu achter dat dit buffet alleen op zon- en feestdagen is en op de andere dagen kun je gewoon ontbijten bij Louf. Zorg dus dat je er op zondag bent!

Regen, regen en nog meer regen

Na het weekend zijn de opklaringen zo'n beetje verleden tijd en regent het praktisch de hele dag. De Duitse bocht is geen pretje om over te varen. We stellen ons vertrek nog een paar dagen uit. We plannen om op donderdag het Kielerkanaal te overbruggen. Maar donderdag valt de regen nog steeds gestaag en ligt er een flinke mistbank bij de sluis van Holtenau. Nog maar een dagje uitstel dan. Op het nieuws horen we dat de veerboten naar Helgoland al sinds dinsdag niet varen. De Duitse bocht heeft heftige golven en dat is niet prettig voor toeristen. Dat zeggen de veerbootmaatschappijen. Op vrijdag gaan ze weer varen.

Sluis bij Brunsbüttel, westkant KielerkanaalDeutsche grundlichkeit

Op vrijdag varen wij ook. Het regent nog wel, maar niet meer aaneengesloten. We gaan door de sluis bij Holtenau en kachelen het Kielerkanaal over. Een uurtje eerder dan gedacht, zijn we bij het sluizencomplex van Brunsbüttel. Totaal vier sluizen. Twee zogeheten 'oude' sluizen en twee 'nieuwe' sluizen. De nieuwe sluizen zijn inmiddels bijna 100 jaar oud! De oude worden gebruikt voor de pleziervaart. Dat wil zeggen, één van de sluizen, want de ander is al tijden buiten gebruik. De nieuwe sluizen zijn voor de beroepsvaart. Helaas is er nu een nieuwe sluis kaduuk. Daar hadden we al iets over gelezen. Achterstallig onderhoud!

Maar ook de oude sluis is ineens buiten gebruik. Kapot? We hebben geen idee. Heeft vast ook met achterstallig onderhoud te maken. Via de marifoon horen we dat de wachttijd op dit moment minimaal 4 uur is en of er plaats is voor pleziervaart in die schutting is nog lang niet zeker. Geen andere keus dan afmeren in het kleine jachthaventje van Brunsbüttel. We maken er maar het beste van. We brengen een bezoek aan de kermis en gaan kijken op de uitzichtpunten bij de sluis. Ze 'laden' de sluis wel heel efficiënt vol met beroepsvaart.

Jachthaven West-TerschellingNog een tussenstop

In de ochtend gaan we mee met de eerste schutting die er is. We hebben nu wel de stroom tegen op de Elbe, maar nemen dat voor lief. Het is toch een motortocht. Weinig wind uit de tegenrichting. Op zee is het redelijk rustig. De heftige golven zijn uitgedoofd. Pas laat in de avond kunnen we zeilen. We gaan de nacht door en als het licht weer schijnt bekijken we de opties. IJmuiden buitenom lijkt niet handig. De wind staat daar tegen. Na rijp beraad kiezen we voor een tussenstop op Terschelling. Er komt weer wat zon. Plakken we een paar bonusdagen aan onze tocht.

Het mooiere weer zorgt ervoor dat veel zeilers kiezen voor 'nog even de Wadden' en Terschelling loopt langzaam vol. Onze bonusdag op het eiland wordt gevolgd door nog een bonusdag. Het regent weer eens pijpenstelen 's morgens en de wind is op het Wad vrij krachtig en tegen. Blijven liggen en meemaken hoe vol de jachthaven van Terschelling kan komen. Vol!

Even voor Pampus

Het verlaten van Terschelling kost wat moeite, maar gaat sneller dan verwacht. Er is precies een bootbreedte vaarpad over. Aantal bootjes moeten voor ons verleggen en dat doen ze zonder mopperen. We zeilen het Wad over naar Kornwerderzand. De Lorentzsluis is, als altijd bij drukte, een chaos. Het naviduct van Enkhuizen daarentegen is uiterst relaxed. We zijn de enige boot. Net voor zonsondergang bereiken we Pampushaven en gooien daar nog eenmaal het anker uit. Morgen wordt een zomerse dag volgens de weerdeskundigen. Dat roepen ze al een paar dagen.

Dus varen wij die dag in de grauwe grijsheid en de regen terug naar IJmuiden. Onze vaste ligplaats is al geconfisqueerd voor de 'Hiswa te water'. En zo eindigt onze tocht oostwaarts. Gelukkig hebben we de foto's nog...

 

... En een video waarin de tocht is samengevat

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2011 20:18
 
De laatste tweets van de Markiezin:

Archief zeiltochten